Την τελευταία περίοδο, κατά την επαφή μου με συναδέλφους, διαπιστώνω ότι υπάρχει έντονη ανησυχία - προβληματισμός σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Συνοπτικά θα αναφέρω τα παρακάτω:
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το 2010, χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και εκτιμάται ότι τα έσοδα από αυτό, έχουν φθάσει στα 12 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι αφορά περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από 1/1/2024 και μετά.
Η Ένωση θεωρεί επιβεβλημένη την κατάργηση της επιβαλλόμενης εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1400 €, με δεδομένο οτι είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση η οποία εξακολουθεί να ισχύει, μετά την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου.
Από συνεργασία με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, πληροφορηθήκαμε ότι εξετάζεται η αναμόρφωση της εισφοράς και ΟΧΙ η πλήρης κατάργηση της, κάτι που αποτελεί κύριο αίτημα μας. Η αναφερόμενη εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1400 € κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για τους επόμενους μήνες την τελική αναμόρφωσή της, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιό τρόπο θα επιτευχθεί το "ουδέτερο δημοσιονομικό σποτέλεσμα". Πέραν του κύριου αιτήματος της Ένωσης για πλήρη κατάργηση της, έχει προταθεί δευτερευόντως ,η δραστική μείωση των συντελεστών ανά κατηγορία.
Το εάν η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) είναι συνταγματική ή όχι, κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από το έτος 2019 και μετά δηλαδή.
Με άλλα λόγια, όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές, προβλέπεται η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών μόνο γισ την περίοδο απο 10 Φεβ. 2017 έως 10 Δεκ. 2018 (23 μήνες), οπως έχει επσημάνει και στο απο 31/01/2022 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη, για το σύνολο των συνταξιουχων του Δημοσίου στους οποίους φυσικά, περιλαμβάνονται και οι Απόστρατοι.
Εννοειται ότι όσοι έχουν προσφύγει δικαστκά, θα ακολουθησουν διαφορετική πορεία.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια και την οικονομική επιτήρηση εν τούτοις οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα και ειδικότερα οι απόστρατοι Αξκοί είναι οι μόνοι σε βάρος των οποίων παρακρατείται , δημιουργώντας κοινωνική ανισότητα και αδικία.Οι απόστρατοι με τις αλλεπάλληλες και μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στην κύρια σύνταξή τους, σήκωσαν και σηκώνουν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρέπει επιτέλους η πολιτεία ειδικά σε περιόδους ακρίβειας – κρίσης στην υγεία και την παιδεία, να σταθεί στο πλευρό όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ), με αίσθημα ευθύνης, ζητά την άμεση κατάργηση της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη και την επιστροφή των δικαιούμενων αναδρομικών.
Υπτγος εα Δεβούρος Ιωάννης
Πρόεδρος ΕΑΑΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου